L’estiu del 2023: calor i sequera extrema

L’estiu del 2023, al podi dels més càlids i amb una màxima històrica a Bagà

Mapa temperatura màxima estiu Catalunya
Mapa temperatura màxima estiu Catalunya

L’estiu del 2023, marcat per la calor extrema i la sequera a Bagà i arreu de Catalunya


El 31 d’agost és el darrer dia de l’estiu en meteorologia i climatologia, i és moment de fer balanç del que ha donat de si. El del 2023 ha tornat a ser un estiu molt dur pel que fa a la calor, en línia amb els darrers, amb l’agreujant enguany d’un context general de sequera, la qual, tot i donar-nos un parèntesi entre el maig i el juny al Cadí-Moixeró, va tornar a fer-se ben present a partir de mitjans de juliol. I és que, a diferència del que seria habitual a l’estiu, les tempestes han estat molt escasses enguany, un fet que ha perjudicat notablement la vegetació a finals d’estiu.

Evolució temperatura màxima i mínima Bagà
Evolució de la temperatura màxima i mínima a Bagà (centre), 2023

L’estiu del 2023, al podi dels més càlids i amb una màxima històrica a Bagà


L’observatori de Bagà nord (Sant Sebastià, 865 m) disposa de dades ininterrompudes des de l’agost del 1994. La temperatura mitjana del present estiu (JJA) ha estat de 21,6 ºC, un valor que queda per sota el de l’estiu del 2022 (22,6ºC) però que s’aproxima al del fatídic 2003 (21,7ºC) i empata amb el del 2017 (21,6ºC). Ha estat el tercer estiu més càlid des del 1995, empatant amb el del 2017.

Convé tenir present que, a diferència del 2022, el mes de juny enguany va ser relativament “normal”, només 0,4ºC més càlid de l’habitual (18,7 ºC). La calor va arribar sobtadament a principis de juliol i es va allargar fins a finals d’agost. 

L’agost ha estat rècord, el més calorós mai mesurat a la sèrie (23,0ºC), i el juliol es va quedar en tercera posició amb 23,1 ºC, per sota els 24,3ºC del juliol 2022 i dels 23,7ºC del 2015. 

40,2 ºC de màxima a Bagà nord, valor de rècord


Al llarg de l’estiu hem viscut diversos pics de calor i una gran onada de calor a l’agost.

Tot i no qualificar-se d’onada de calor sinó de pic de calor, l’episodi breu del 18 de juliol va ser suficient per deixar una màxima històrica de 40,2 ºC a Bagà nord (valor rècord de la sèrie). No va arribar a ser-ho a l’estació de Bagà centre, amb 39,9 ºC, dues dècimes per sota el valor del juny del 2019.

Rècords de temperatura
Rècords de temperatura

L’estació meteorològica del SMC de Guardiola de Berguedà també va batre el seu rècord històric amb una màxima de 39,7ºC, dues dècimes més que l’antic rècord del 28/6/19, amb 39,5ºC, així com l’estació del Barri del Bastareny (39,0 ºC), la qual va superar en una dècima els rècords precedents del 2019 i 2015.

Superar els 35 graus, cada cop més habitual a l’Alt Berguedà


Si bé ara fa uns anys era difícil arribar a superar els 35 graus a Bagà, actualment és quelcom recorrent cada estiu nombroses vegades. L’estadística és implacable en aquest sentit i ens indica que a l’observatori de Bagà el nombre de jornades en les quals s’ha superat aquest llindar ha crescut de forma descarada els darrers anys, a diferència del que passava a finals dels anys 90 o a principis dels 2000 (amb l’excepció, això sí, del 2003).

Nombre de dies amb temperatura superior als 35 graus
Dies d’estiu amb una temperatura màxima superior als 35ºC

La tendència és similar en el cas d’agafar com a llindar els 32 graus. La superació d’aquesta marca ha anat clarament a l’alça els darrers anys:

Dies destiu amb una temperatura maxima superior als 32oC
Dies d’estiu amb una temperatura màxima superior als 32ºC

Pluja irregular, escassa a partir del juliol


L’estiu és estadísticament l’estació més plujosa de l’any a Bagà i a bona part del Pirineu i el Prepirineu. A Bagà nord, la mitjana del període 1995-2020 és de 225 litres. Enguany el valor total ha superat la mitjana (244 litres/m2), però cal tenir present que és un valor enganyós, doncs el juny van caure 161,4 litres a Bagà nord (fins a 173 litres a Bagà centre). 

Evolucio de la temperatura i la precipitacio al juny
Evolució de la temperatura i la precipitació al juny
Evolució de la temperatura i la precipitació al juliol
Evolució de la temperatura i la precipitació al juliol

El juliol i l’agost, en canvi, han estat mesos mancats de tempestes. Han estat pocs els dies de pluja, fet que  implicat l’assecament prematur de les fulles d’alguns arbres, entre ells els faigs de les zones més exposades. El decaïment forestal a finals d’agost era apreciable en alguns sectors en el cas del faig, en menor mesura en el cas d’altres espècies com el roure o el freixe. Malgrat això, no sembla a priori que l’afectació al Cadí-Moixeró o cap al Catllaràs hagi estat ni de bon tros tan rellevant com el 2022. 

La pluja dels darrers dies del mes, sumat a la normalització de la temperatura probablement hauran aturat o frenat (de moment) el procés de decaïment.

Fageda de Rebost el 26 dagost
Fageda de Rebost el 26 d’agost 

L’onada de calor de l’agost, una de les més intenses mesurades mai a Catalunya


L’onada de calor viscuda durant al segona quinzena del mes d’agost ha estat qualificada com una de les més intenses viscudes a Catalunya, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Ho ha estat a causa de la persistència de l’elevada temperatura, tant diürna com nocturna.

Per bé que a Bagà no hem mesurat cap nit tropical (més de 20 graus de mínima) en tot l’estiu, i només en consta una en tota la sèrie de dades, les nits tropicals i tòrrides han estat la norma durant força dies durant l’onada de calor entre la costa i l’interior. L’Observatori Fabra de Barcelona va mesurar el dia 23 d’agost una mínima de 29,5ºC, la més alta mai anotada en 110 anys de dades. 

Durant l’onada de calor de l’agost es van superar 5 dies consecutius els 40 graus al pla de Lleida, el pla de Bages i en d’altres punts de l’interior i l’Ebre, una dada inèdita que supera fins i tot les dades de l’onada de calor del juny del 2019, l’agost del 2021 o de mitjans de juny del 2022.

Durant aquesta onada de calor a Bagà vam superar el valor de 35,9ºC (percentil 98) entre el 19 i el 24 d’agost (6 dies seguits), amb un valor màxim de 38,3ºC el dia 21 d’agost.

Leave the first comment