El Pedraforca és una de les muntanyes més emblemàtiques, conegudes i fotografiades de Catalunya. Està situat a la comarca del Berguedà, entre els termes municipals de Saldes i Gósol, a la província de Barcelona. El massís se situa dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró, fent de límit entre les províncies de Barcelona i Lleida. El 1982 va ser declarat paratge natural d’interès nacional pel Parlament de Catalunya.

Geografia
El Pedraforca es caracteritza per tenir una forma molt peculiar, amb dues crestes paral·leles (els pollegons) unides per un coll (l’Enforcadura). El Pollegó Superior alcança una altitud de 2.507 metres, i alberga una cima secundària, el Calderer, amb 2.497 metres d’altura. D’altra banda, el Pollegó Inferior alcança els 2.445 metres, mentre que l’Enforcadura es situa a 2.356 metres d’altitud.
Als peus de la seva cara nord, amb una caiguda de 1.000 metres hi trobem Gresolet.

Pujar al Pedraforca
L’ascensió al Pedraforca no és una tasca fàcil. Malgrat ser una de les muntanyes més populars per fer senderisme, cal enfocar-se amb respecte i consciència, ja que, a més de la considerable alçada, hi ha trams de grimpada i de gran verticalitat. Es tracta d’una ascensió d’alta muntanya i, per tant, cal anar amb roba i calçat adequats.
És ideal començar al voltant de les 8 del matí per arribar a primera hora de la tarda. La millor època per visitar és a finals de la primavera i principis de la tardor, quan les temperatures són agradables i hi ha menys afluència de gent. En cas de previsions meteorològiques desfavorables, és recomanable posposar l’excursió.
Per verificar les previsions meteorològiques, podeu consultar el nostre Instagram o Twitter, on trobareu una previsió diària per tot l’entorn del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

El clima del Pedraforca
A causa de la seva alçada (2.506 m), la meteorologia és un factor important a tenir en compte si volem anar al Pedraforca. L’estació amb més probabilitat de precipitació és la primavera, on aquesta pot fer acte de presència tant de forma líquida com sòlida (en forma de neu). Si bé a l’estiu la probabilitat de trobar-nos amb precipitacions és menor, cal tenir en compte les tempestes de tarda que sovint sovintegen aquesta zona. Aquestes tempestes poden descarregar precipitacions intenses i anar acompanyades de fortes ratxes de vent o aparat elèctric. A més, un cop han descarregat, les temperatures cauen en picat, fent que el fred també sigui un element a tenir en compte. Així doncs, és essencial consultar la previsió meteorològica del dia abans de planificar qualsevol excursió, i no només això, també cal estar pendents de com evoluciona la jornada amb eines com el Radar Meteorològic.
A l’hivern hi trobem els mesos amb menys precipitació, tot i que a causa de la influència del Mediterrani, hi ha temporades molt nivoses, com va ser el 2018. Cal tenir en compte el fred i el vent que sovint bufa de nord i de forma intensa. A diferència del vessant nord del Pirineu i zones d’influència, on les situacions Atlàntiques (de nord o nord-oest) són les que hi deixen més precipitació, al Pedraforca ens deixaran un dia molt ventós, fred i amb torb, tot i que algunes vegades aquestes situacions poden deixar algunes precipitacions febles o moderades.
